,,De bronnen van zorg zijn er nog altijd en blijven voorlopig ook aanwezig”, zei Knot. ,,Het crisisgevoel ebt weg, maar de onderliggende zwakheden zijn niet aangepakt. Daardoor bestaat altijd het risico dat de aandacht van de markten zich weer op die zwakheden richt.”
Knot benadrukte wel dat de vrees voor het einde van de euro voorlopig uit de markten is verdwenen. ,,De Italiaanse verkiezingen zouden een jaar geleden een veel dramatischer impact hebben gehad op de financiële markten. Nu richt de aandacht zich vooral op Italië zelf, zoals dat hoort. De uitstralingseffecten op de rest van de eurozone zijn behoorlijk afgenomen.”
Politieke unie
Op de lange termijn kan een politieke unie met een gezamenlijke begroting voor de eurolanden de instabiliteit van de eurozone oplossen, stelt DNB in zijn rapport. ,,Als 17 huiseigenaren samen een brandverzekering afsluiten, dan is dat goedkoper dan als iedereen dat voor zichzelf doet”, legde Knot uit. ,,Maar dan moet de kans op brand wel voor iedereen even groot zijn. Het werkt niet als je een buurman hebt die eens in de zoveel tijd zijn eigen schuur in de brand steekt.”
Daarom moeten de eurolanden eerst hun grote economische verschillen verkleinen en hun staatsschuld aanpakken, vindt Knot. ,,Zolang er landen zijn met een staatsschuld van 40 procent en met een schuld van 130 procent, moeten we het de landen met een schuld van 40 procent niet aandoen om de risico’s te delen.”
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl